Utländska värvningar i MODO

Den senaste tiden har en het diskussion blossat upp mellan hockeyklubbarna och Svenska Ishockeyförbundet då man har velat satsa mer på svenska unga spelare, betydligt mer, och göra det svårare att värva utländska spelare, något som många klubbar har retat sig på och opponerat sig mot, speciellt de klubbar som redan har och är beroende av sina utländska spelare. När man värvar en utländsk spelare måste nämligen klubben betala ett transferkort som tidigare kostat ca 3500 kr per spelare men som nu har stigit till över 12 000 kronor. Tanken är att man vill ha in fler spelare från Sverige och inte skapa större delen av ett hockeylag med enbart utländska förvärv.

Men eftersom många klubbar inte klarar av att hitta svenska spelare, måste man antingen värva utländska personer eller ta in alltför unga människor vilket kan skada hela ligan och därmed klubbens rykte.

MODO:s utländska spelare

För tillfället har MODO 4 utländska spelare. Det handlar om Jan Brejzak från Slovakien, Byron Ritchie från Kanada, Per-Åge Skröder från Norge och Jordan Smotherman från USA. Och den utländska spelare som för närvarande varit där längst, är norrmannen Per-Åge Skröder som har fått många hyllningar under sin karriär i MODO. Han har spelat i tio säsonger och har således upplevt MODO:s uppgång och fall sedan SM-pokalen 2007.

Sammanlagt har dock MODO gjort 93 värvningar av spelare med utländsk härkomst under de sista 17 åren och vissa har visat sig vara ett bra beslut medan andra har fått utstå mycket dålig kritik, som exempelvis Niko Dimitrakos som fick lämna klubben efter 22 matcher.

I och med att MODO har bytt så många spelare och tränare de sista tio åren, har det heller inte varit lätt att etablera ett lag eller knyta ett bra band till tränaren. Därför har MODO fortfarande en del att jobba på innan de kan komma tillbaka till SHL igen. Just nu befinner de sig i H-Allsvenskan.