Tre Kronor

Historia

Tre Kronor är Sveriges landslag i ishockey och har varit sedan 1938, i alla fall med det namnet. Ett svenskt landslag har funnits sedan 1920 och första gången man spelade var i OS i Antwerpen. Redan där hade man turen med sig och vann överlägset med 8-0. Lagets lagledare var Raoul Le Mat som har fått stor betydelse inom den svenska hockeyn då SM-pokalen heter just “Le Mat”.

Ingen trodde att laget skulle ha sådan nybörjartur eftersom det enbart bestod av två ishockeyspelare och resten av bandyspelare. Dessutom hade man inte kunnat träna ordentligt inför OS då det var isbrist och för övrigt hade man inte rätt material, men ändå slutade man på fjärde plats. De följande åren blev Sverige både vinnare och kom tvåa i flera EM-mästerskap och 1949 arrangerades ishockey-VM på hemmaplan. Då slutade man fyra igen men tog revansch följande VM-turneringar och vann tre gånger.

Vid slutet på 70-talet värvades många svenska spelare till NHL och det påverkade landslaget en del, vilket gjorde att man inte gjorde så bra ifrån sig som man önskade. 1981 kom skrällmatchen där Sverige förlorade med 1-13 till Sovjetunionen och åkte på ett riktigt bakslag inom ishockeyn.

Men Tre Kronor hämtade sig och tog hem medaljer i följande VM-mästerskap och OS-turneringar.

90-talet – den svåra tiden

Tre Kronor hade några svåra år i slutet på 90-talet då man förlorade stort och försämrade sin spelteknik. Många ansåg att det hade med dåvarande tränaren Hardy Nilsson att göra och efter att han fått sparken, tog den nye Bengt-Åke Gustavsson över rodret 2005.

Tre Kronor i nutid

Från och med mitten på 2000-talet började framgångarna klättra igen för Sveriges landslag i ishockey och NHL-stjärnor som Henrik Lundqvist och Niklas Lidström gjorde sig ständigt påminda.

Under våren 2017 visade Tre Kronor ytterligare att de är bäst i världen när de tog hem VM-guldet efter en hård match mot Kanada.