Spelare i MODO – Tommy Salo

Tommy Salo är en av Sveriges genom tiderna mest framgångsrika målvakter i ishockey. Han föddes den 1 februari 1971 i Surahammar och det var där han började sin hockeykarriär. Under säsongen 2004/2005 tillhörde han MODO:s lag. Från början spelade han både hockey och fotboll men valde sedan att enbart satsa på hockeyn. Det ledde till att han sökte till hockeygymnasiet i Västerås där han studerade under tre år. Han fortsatte sedan att spela i Västerås J20-lag och det dröjde inte länge innan han hamnade i Elitserien. Där fick han sitt stora genombrott vilket ledde till att han fick börja spela i Tre Kronor som förstemålvakt.

År 1994 var det OS i Lillehammer, där han blev mer eller mindre hjälteförklarad efter sin straffräddning som ledde till att Sverige tog guld. Efter OS-guldet hamnade han i NHL och började spela för New York Islanders, även om han fortsatte att vara förstemålvakt för Tre Kronor. Med Tre Kronor var han med och tog VM-guld i Schweiz vilket gör honom till en av tre svenska målvakter som vunnit både OS-guld och VM-guld. Utöver OS-guldet och VM-guldet var han med i en rad stora turneringar med Tre Kronor. Bland annat World Cup (år 1996), VM (år 1997), OS (år 1998), VM (år 1999), VM (år 2000), VM (år 2001), VM (år 2002) och World Cup (år 2003).

En avgörande händelse i Tommy Salos karriär var under OS i Salt Lake City år 2002. En insläppt puck under kvartsfinalen mot Vitryssland utmålade honom till syndabocken för att Sverige och Tre Kronor åkte ut ur turneringen. Sina två sista säsonger i Elitserien spelade han i Frölunda Indians och år 2006 spelade de i SM-final. Tommy Salo slutade som aktiv spelare år 2007 och fortsatte istället som tränare. Till att börja med tränade han IK Oskarshamn men fortsatte sedan i Leksand.