Spelare i MODO – Peter Forsberg

En av de mest framgångsrika spelarna som spelat i MODO är Peter ”Foppa” Forsberg. Med sin tunga meritlista och otroliga karriär anses han vara en av de absolut främsta hockeyspelarna någonsin.

Peter Forsberg föddes den 20 juli 1973 i Örnsköldsvik. Han började med sport tidigt och till en början ägnade han sig åt skridskoåkning och fotboll, för att sedan gå vidare till att spela ishockey. Från början var det hans två år äldre bror som spelade men Peter bad om att få följa med och på den vägen var det.

Redan som 16-åring, år 1990, gjorde han sin första match i MODOs A-lag i Allsvenskan. MODO mötte då Huddinge och Peter Forsberg visade framfötterna direkt. För hans del resulterade debuten i en assist och fyra utvisningsminuter, vilket gav ett smakprov på hans aggressiva spelsätt som kom att få honom utvisad i många minuter av sin karriär.

Redan under sin andra säsong i Elitserien satt han utvisad i hela 78 minuter och därmed hade han flest utvisningsminuter av alla spelarna.

Peter Forsberg ådrog sig dock ett antal skador under sin aktiva karriär. En spräckt mjälte, en skadad fot och en axel som ett flertal gånger gick ur led var händelser som satte käppar i hjulet för hans annars så framgångsrika karriär.

Under sin tid som professionell hockeyspelare hann han skaffa sig en lång lista av meriter. Bland annat vann han två OS-guld (år 1994 och 2006), två VM-guld (1992 och 1998), två Stanley Cup (1996 och 2001), Guldpucken (1993 och 1994 som Elitseriens bästa spelare), Calder Trophy (1995, för bästa nykomling i NHL) och Hart Trophy (2003) som NHL:s mest värdefulla spelare.

En av alla höjdpunkter i hans karriär var när han i en finalmatch mot Florida Panters gjorde hela tre mål på mindre än tio minuter.

Peter Forsberg blev invald i Internationella Ishockeyförbundets Hall of Fame år 2013 som den fjärde svensken någonsin.