Spelare i MODO – Henrik Sedin

Henrik Sedin är född den 26 september 1980 i Örnsköldsvik. Han är sex minuter äldre än sin tvillingbror Daniel. Tillsammans med Daniel utmärkte han sig snabbt på hockeyplanen och det dröjde inte länge innan de båda fick sina genombrott. Detta skedde i Elitserien i slutet av 1990-talet. År 1999 valdes de båda bröderna in i NHL och båda hamnade i Vancouver Canucks.

Skillnader

Även om Henrik och Daniel är i det närmaste identiska till utseendet och har haft snarlika karriärer finns det lite som skiljer dem åt. Henriks största styrka på ishockeyplanen är att han är väldigt skicklig både offensivt och defensivt. Han är inte den snabbaste spelaren på planen men kompenserar detta genom sin förmåga att förutse spelet. Som spelare är han både kreativ och mycket tekniskt skicklig.

Utseendemässigt har det alltid varit svårt att skilja de båda bröderna åt, men ”tack vare” hockeyn har de nu fått varsina kännetecken. Henrik fick under en match mot Mora år 2004 en bit av fingret avkapat. Daniel i sin tur har fått ett antal tänder utslagna.

Meriter

I NHL är Henrik Sedin känd som en av de bästa i världen på assists. Under säsongen 2006-2007 bidrog han med hela 71 assists och satte nytt klubbrekord. Utöver OS-guld, VM-guld och VM-brons har han fått en rad andra olika utmärkelser, bland annat som ”lagets mest värdefulla spelare”, ”lagets bästa poänggörare”. Han har blivit utsedd till ”matchens spelare” flest gånger samt slagit rekord i NHL:s poängliga.

Framtiden

Båda bröderna Sedin vill stanna kvar i Vancouver där de gjort sig hemmastadda efter att ha bott och spelat där i så många år. I Intervjuer har de sagt att det är Vancouver eller inget som gäller för dem. Det är dock en framgångsrik karriär de lämnar bakom sig den dagen de lägger av och det är ingen tvekan om att de är de mest kända idrottstvillingarna någonsin.