Spelare i MODO – Daniel Sedin

Daniel Sedin är född den 26 september 1980 i Örnsköldsvik varför det föll sig naturligt att han började sin karriär i MODO. Liksom sin tvillingbror Henrik fick Daniel sitt genombrott i Elitserien i slutet av 1990-talet.

Varje år väljer NHL Entry Draft ut odraftade spelare från klubbar utanför NHL och år 1999 hade turen kommit till bröderna Sedin att bli draftade. Vancouver Canucks valde Daniel som en av tre spelare. Den 5 oktober år 2000 spelade han sin första match i NHL och han fortsatte att spela där i fyra år framöver. På grund av en konflikt bland spelarna tog NHL ett beslut att ställa in säsongen 2004/2005 vilket gjorde att Daniel tog beslutet att återvända till MODO. NHL-konflikten pågick dock inte mer än ett år och inför den kommande säsongen kunde Daniel återigen spela för NHL.

Meriter

Daniel Sedin var med och tog OS-guld under OS i Turin, tillsammans med Tre Kronor. Under OS i Sotji år 2014 var han med och tog silver. År 2013 blev det VM-guld. Både år 1999 och 2001 blev det brons i VM. Han har även vunnit Art Ross Trophy då han hade flest poäng i ligan samt Ted Lindsay Award då han blivit framröstad som den bästa spelaren i ligan.

Framtiden

Daniel Sedin är fortfarande aktiv som professionell hockeyspelare för Vancouver Canucks, och det är i Vancouver han vill stanna. Såväl Daniel som hans bror och deras respektive familjer har rotat sig i Kanada och planerar att stanna där efter att ha bott där i så många år. Både han och brodern Henrik har i intervjuer sagt att det är Vancouver eller inget spelande alls som gäller. Hur framtiden än ser ut för de båda spelarna är det ingen tvekan om att de så småningom kan lämna en fantastiskt framgångsrik karriär bakom sig.