SHL – den svenska hockeyligan

SHL står för Svenska hockeyligan och räknas som den högsta nivån i svensk hockey. Dock är ligan en aning yngre än fotbollens Allsvenskan som hade sin premiär 1924. SHL började sin första säsong först 1975 men tidigare spelade man SM i hockey. Det är således denna serie SHL som grundades på 70-talet och numera avverkat 42 säsonger. Antalet lag har diffat men sedan 2015 ingår 14 ishockeylag, fördelade över Sveriges landskap. De åtta bästa lagen går sedan vidare till slutspelet där de kämpar för att få bära den eftertraktade pokalen, kallad Le Mat. Anledningen till att pokalen fått det namn den fått, är att ishockey från början introducerades i Sverige tack vare en amerikansk filmdirektör, vid namn Le Mat.

Nedflyttning och degradering

Gör man inte tillräckligt bra ifrån sig i serien, riskerar man en nedflyttning till Hockeyallsvenskan, vilket hände MODO nyligen. Det är nämligen så att de sista två lagen i grundserien måste möta lag som redan befinner sig i Hockeyallsvenskan under sju matcher där de som förlorar flest matcher antingen fortsätter i Hockeyallsvenskan om de redan har en plats där, eller flyttas ned dit om laget i fråga först befann sig i SHL-serien. Vinnande lag får således antingen fortsätta i SHL nästkommande säsong eller flyttas upp i SHL om de lyckas vinna mot det lag som redan befann sig där.

Utmärkande lag i SHL

Det lag som har lyckats bäst sedan debuten 1975, är Färjestad BK som är tätt följt av Djurgården samt Brynäs men samma tre lag har även gjort bäst ifrån sig under svenska mästerskapen sedan de började spelas 1922. Modo har vunnit SHL-pokalen två gånger. Den första 1979 och den andra 2007 men flyttades alltså nyligen ned till Hockeyallsvenskan efter flera säsonger med dåligt flyt. Det lag som lyckats sämst med minsta antalet titlar sedan begynnelsen och som dessutom aldrig tagit hem Le Mat-pokalen, är Gävle IF. De blev dock svenska mästare 1957, den enda gången i historien.