MODO:s historia

Till en början döptes klubben till Alfredshems IK när den först bildades utanför Örnsköldsvik i början av 1921. Klubben bildades som en idrottsförening och hockey fanns inte med på agendan förrän år 1938. Det var legenden inom svensk ishockey Einar “Knatten” Lundell som inspirerade skapandet av klubben efter att han fått uppdraget från svenska ishockeyförbundet att sprida den nya sporten längs den norrländska kusten. Det fanns redan många bandyföreningar som dock hade problem med publiksiffror med mera. Den första matchen spelades 1938 i Örnsköldsvik och idrotten blev snabbt mycket populär inom området.

Redan 20 år senare hade sporten utvecklats enormt i området och säsongen 1958 nådde laget den högsta serien i Sverige. Laget bytte namn 1963 till MoDo AIK. Namnen kommer från lagets dåvarande huvudsponsor som var Mo och Domsjö AB. De var det största företaget i Örnsköldsvik och hade stöttat laget ända sedan dess start. År 1987 delades föreningen upp i olika sektioner och den sektion som inriktade sig på just ishockey bytte namn till MoDo HK. Sedermera byttes även stavningen från MoDo till MODO.

MODO var med i Elitserien från dess start och ses som ett klassiskt lag i Elitserien som nästan ständigt sedan dess spelat där. De tog sitt första SM-guld år 1979 efter att ha besegrat Djurgårdens IF med 8-3 i finalen. Därefter pågick dock en lång period av bottenplaceringar i Elitserien.

Laget är ett av de svenska lag som producerat flest stora talanger inom idrotten. Bland annat Peter Forsberg, som av vissa anses vara världens bästa spelare genom tiderna. Även stora talanger som Markus Näslund och bröderna Henrik och Daniel Sedin startade sin karriär i klubben.

Klubben har även tillägnats ett museum som finns att beskåda i Fjällräven Center i Örnsköldsvik. Där kan man bland annat beskåda tröjor och utrustning från legendariska spelare i klubben.