Modo Museum

Tanken att bygga ett museum för hockeyklubben MODO växte fram redan för 5-6 år sedan men p.g.a. klubbens dåvarande bristande ekonomi, trots ett lån från kommunen i Örnsköldsvik där museet nu ligger, blev man tvungen att vänta ytterligare några år innan projektet tog fart på allvar.

Fjällräven Center började under hösten 2014 med att montera upp de första bitarna av anläggningen och numera finns museet att besöka när helst man vill.

Inspiration från Manchester Uniteds museum

Tanken var när man började planera hur museet skulle vara uppbyggt, att det skulle likna fotbollsklubben Manchester United eget sportmuseum där tröjor från spelare hängs upp utmed väggarna och pokalerna lyser i vackert gyllene färger på sina hyllor. Bilderna och historierna är också en viktig del och gör att besökare som kanske normalt inte är så insatta i fotboll, får en chans att utforska och ta del av informationen. På Höga Kusten i MODO:s museum finns det klubbor från kända spelare, tröjorna som höjdarna har spelat i samt fullt av berättelser och föremål som är relaterade till klubbens historia.

Museet

Museet ligger på andra våningen i Fjällräven Centers byggnad och består av 210 kvadratmeter som endast är tillägnat hockeyns värld. Man har även återskapat sektioner från kända läktare för att verkligen få en känsla av att man befinner sig på en match och historien sträcker sig från 1921 ända fram till nutid. Så för den som är ett riktigt hockeyfan, är MODO:s hockeymuseum guld värt med sina 24 montrar, sin enorma fotovägg och alla andra möjliga ting. Vem minns inte SM-glädjen år 2007? Kanske är det värt ett besök bara av den anledningen för att utforska montern som dedikerats just för den händelsen.

Fjällräven Center

Förutom det kända hockeymuseet, erbjuder Fjällräven Center där montrarna finns, en rad andra evenemang och aktiviteter. Platsen är dessutom MODO:s hemmaarena. Dels är det en stor spelplats för berömda artister, dels ett ställe där man kan boka in stora fester och middagar och det finns en rad sportbarer och restauranger man kan koppla av på.