Hockeyns popularitet i Sverige

Hockey som sport vs hockey på TV

Tillsammans med fotbollen anses ishockeyn vara den sport som flest svenskar tittar på. Fotbollen ligger fortfarande på topp men hockeyn knappar in ganska så rejält. När det gäller personer som utövar sporten ishockey så är det ca 5-6% bland män, vilket gör att hockey hamnar på fjärde plats som den mest utövade sporten bland de manliga deltagarna.

Men när det handlar om att enbart följa matcher och att titta på sport på TV, ligger ishockey faktiskt överst på listan, tätt följt av fotbollen. Vad detta beror på vet man inte riktigt men kanske har det att göra med att Sverige är mycket duktiga på ishockey och att vi har många svenska spelare i NHL.

Visserligen har Sverige även upplevt några framgångar med fotbollen också men inte alls på samma sätt som hockey.

Andra orsaker till att hockeyintresset ökar

Experter hävdar också att det har med fotbollshuliganismen att göra. Det har bidragit till att fotbollen faktiskt har tappat en del publikintresse. Problemen är inte alls lika utbredda inom ishockey och man vågar gå på matcher betydligt oftare än man gör på fotboll som tyvärr har präglats av våld, hot och allmänt dålig stämning samt uppgjorda matcher. Man har även konstaterat att det byggs fler och fler hockeyarenor i Sverige som gör att åskådarna hamnar mer i centrum och kan ta del av matcherna på ett bättre sätt. Där måste t. ex. fotbollen bli bättre.

Sedan kan man inte sticka under stolen med att hockey är mer actionladdat, går snabbare och har fler målchanser. Fart och fläkt är något som många fans värdesätter när de se på sportarrangemang, både män och kvinnor. Samtidigt kör hockeyn ett renare spel och har färre skandaler än fotbollen. Visst händer det att spelare slår varandra för hårt och en och annan misshandelsanmälan har även förekommit, men på det stora hela ligger hockeyn ändå bättre till.