Börje Salming – en svensk legend

När man pratar om svensk ishockey, kan man inte undvika att tänka på ishockeyproffset Börje Salming som fortfarande idag får folk att gapa av förvåning över hans fantastiska fysik. Börje Salming är idag 66 år gammal men ser betydligt yngre ut. Han började sin karriär i Kiruna AIF och fortsatte sedan till Brynäs IF där han tog hem två SM-guld. Salming var givetvis en av de centrala spelarna i Tre Kronor och spelade hela 46 landskamper mellan åren 1972-1992.

Hans mest kända ishockeyklubb var dock Toronto Maple Leafs där han även blev kallad “the King” genom sin talang under sina 16 år med klubben från 1973-1989. Ett år spelade han också i Detroit så sammanlagt blev det 17 år i NHL. Det kanadensiska folket blev så till sig av Salmings bragder att de hyllade honom även under matcher där han inte spelade för Toronto. Han blev nästan en del av den kanadensiska nationen och ansågs i stort sett tillhöra kanadensarna själva, vilket han har uttryckt stor tacksamhet över.

Han har även utsetts som ende svensk ishockeyspelare att tillhöra en av de 100 bästa spelarna i NHL genom tiderna. Denna utmärkelse kom 1998 och samma år blev han invald i Hockey Hall of Fame där andra svenskar som Mats Sundin och Niklas Lidström har en plats.

Efter hockeykarriären

De sista åren som hockeyproffs, avslutade Börje Salming i svenska AIK och 1993 gick han i pension.

När Börje Salming avslutade sin karriär, blev han istället en framgångsrik affärsman som investerat i underkläder och drycker samtidigt som han även säljer hockeyartiklar. Som grädde på moset har han även lyckats hitta tid till att skriva en självbiografi som gavs ut 1991.

Husköpsskandalen

År 2014 sålde Salming sin skärgårdsvilla för över 23 miljoner kronor men hamnade i en rättstvist när det kom fram att huset hade flera skador och problem. Salming blev stämd på över 3 miljoner kronor men parterna enades slutligen och kom till en förlikning där Salming fick betala 700 000 kronor.