Allmänt om svensk hockey

Sedan 1920-talet har man utövat idrotten ishockey i Sverige, sedan dess har sporten växt till att idag utgöra knappt 3000 olika lag runt om i landet och det finns runt 500 rinkar att utöva sporten på. Ishockeyn kom till Sverige efter att den introducerats av fransk-amerikanen Raoul Le Mat, det är också honom som den pokal som används som segertrofé i de svenska mästerskapen i ishockey är döpt efter, den heter Le Mat-pokalen.

Till en början var det bandyspelare som representerade Sverige i tävlingssammanhang inom ishockey. De ville testa på den nya sporten. Till en början var sporten även centrerad till Stockholmsområdet och det var först under 1940-talet som den spred sig till andra delar av Sverige. Sporten blev dock snabbt populär och gick om bandy som publiksport redan 15 år senare. Den svenska miljön med kalla vintrar och mycket isar under vinterhalvåret har naturligt bidragit till att sporten har växt fram i landet.

Den högsta serien inom ishockey i Sverige hette länge Elitserien men har nu bytt namn till SHL (Svenska Hockeyligan). Den brukar ses som en av de bästa ligorna i världen efter NHL och ryska KHL. Internationellt sett har Sverige varit mycket framgångsrikt inom sporten och är ett av de bästa länderna i världen. Detta har lett till att många anser att ishockey borde vara Sverige nationalsport och inte fotboll.

Numera spelar väldigt många svenskar i världens bästa liga, NHL, i Nordamerika. Det kanske främsta farmarlaget för framgångsrika spelare internationellt sett i Sverige är MODO som har producerat spelare så som Markus Näslund, Peter Forsberg, Henrik Sedin och Daniel Sedin. Det mest framgångsrika svenska laget är dock Djurgårdens IF som sammanlagt har vunnit 16 SM-guld. Sverige är nuvarande världsmästare inom ishockey och har sammanlagt vunnit 10 VM-guld och totalt 46 titlar inom världsmästerskapen. Endast Sovjet/Ryssland, Kanada och Tjeckien/Tjeckoslovakien har vunnit fler guld.